“De logistiek is een speerpuntsector in de Vlaamse economie en blijft alsmaar groeien”

Tuba Yildirim

Hallo, en welkom op de blog van het LITC! Om de spits af te bijten zoeken we het niet al te ver: we stellen enkele vragen aan Tuba Yildirim, sinds vorig jaar zeer gemotiveerd vrijwilligster bij LITC. Waarom zij resoluut voor de logistiek kiest, dat lees je hier!

Dag Tuba, bedankt dat je tijd wil maken voor dit interview. Stel jezelf eens even voor?

Ik ben Tuba Yildirim, 24 jaar jong.  Ik woon in de Kempense gemeente Beverlo. Ik zit in het twee studiejaar van de professionele Bachelor opleiding Logistiek Management van de PXL hogeschool in Hasselt. In mijn vrije tijd doe ik zoals veel van mijn leeftijdsgenoten: gezellig op stap gaan met vrienden, of gewoon lekker samen zijn en chillen. Daarnaast speel ik graag muziek op gitaar of piano. Mijn moeder is van Italiaanse afkomst, en dat is natuurlijk het land van de Renaissance, het concerto en de opera… (lacht)

Logistiek management, mooi zo. Wat trok je aan in die richting?

Mijn familie is actief in de transportsector. Ik ben dus van kindsbeen af vertrouwd met de logistiek en vind het een boeiende wereld.  Ik begon eerst aan de opleiding interieurarchitectuur, maar besloot toch te veranderen. Logistiek leek me toch een richting met meer loopbaanmogelijkheden. De logistiek is een speerpuntsector van de Vlaamse economie en blijft alsmaar groeien. Er is steeds volop werkgelegenheid en uitzicht op boeiende jobs.  Ik werkte trouwens ook al enkele jaren als jobstudente in het Europees distributiecentrum van Nike in Laakdal en dat werk beviel me best.

Tuba Yildirim

En hoe valt de studie mee in de praktijk ?

Haha, de korte versie?  Moeilijk, maar boeiend…  Logistiek is erg interessant, maar het werk lijkt me wel stresserend. Een logistiek manager pakt dag in dag uit acute problemen aan, routinewerk is het dus zeker niet.

Heb je al praktijkervaring opgedaan in je studierichting?

Stages doe ik pas volgend academiejaar. Maar ik werk wel al vijf jaar als jobstudente bij Nike op de OPP-afdeling. Daar moet ik order picken, aanvullen en soms ook wikkelen. Erg leuk. De uren vliegen voorbij en ik geniet van de sfeer. Ik hou van sociale contacten en teamwerk en zit daarvoor echt in een topteam.  Daarnaast doe ik regelmatig ook vrijwilligerswerk bij LITC, het Logistiek Innovatie & Training Centrum in de Nike campus. Ook zeer leuk natuurlijk! (lacht)

We mogen het hopen. Wat verraste je het meest of viel je het meest op in het magazijn van Nike?

De eerste werkdag was écht niet wat ik had verwacht.  Magazijnmedewerkers werken echt niet in stilte als robots, zoals je clichématig ziet in de film Modern Times van Charlie Chaplin. Ze werken echt samen en communiceren als spelers in een hecht team.  De sfeer is fijn en de coaches zijn erg betrokken bij hun medewerkers. Er wordt veel gelachen en plezier gemaakt.

En wat vind je van het vrijwilligerswerk bij LITC?

Dat werk is heel anders dan in een magazijn: je begeleidt jongeren die al doende leren hoe de logistiek in elkaar zit.  Ik was zelf als student ook al bij LITC te gast. Sommige jongeren zijn geïnteresseerd, anderen doen stoer en spelen niet echt mee. En ieder doet het op zijn manier. Het is dus een goede leerschool voor het coachen van mensen, dat spreekt me wel aan. En wanneer een leerling me enthousiast vertelt dat ie nu pas echt snapt hoe de logistiek werkt kan mijn dag niet meer stuk. (lacht)

Daarnaast bestuur ik af en toe ook een elektrisch busje om scholieren naar LITC te brengen en terug te brengen. Dat is een ervaring op zich.  De motor maakt geen lawaai en trekt soepel op. Je stoot bovendien geen CO2, roet en fijn stof uit. Heel goed voor het milieu dus.

Tuba Yildirim

Wat zijn je plannen na het afstuderen ?

Ik wil meteen gaan werken in een logistiek bedrijf. Als werkplanner, problem solver, coach of iets anders.  On the job leren vind ik belangrijk.  Ik wil ook zeker werken in een team.  Internationaal werken kan perfect in de logistiek, maar momenteel voel ik me kiplekker in het gemoedelijke Vlaanderen.

Waar zie je jezelf professioneel binnen vijf tot tien jaar ?

Ik wil erg graag starten als coach bij Nike en eventueel doorgroeien tot area manager.  Nike mikt op medewerkers met een PIL attitude. Dat staat voor positief ingesteld, initiatiefnemer en leergierig en dat ben ik allemaal.

Als je niet voor de logistiek zou kiezen, wat is dan je droomloopbaan?

Ik heb diverse artistieke en creatieve interesses.  Ik speel graag gitaar en piano en droom ervan om muziekles te geven of – waarom niet? – een opnamestudio te runnen. Dat lijkt me wel erg cool.  Ik hou van allerlei muziek: gevoelige songs, R&B, you name it…

Zou je jouw studiekeuze aanbevelen aan andere jongeren ?

Jazeker! Met een Bachelordiploma in Logistiek Management vind je bijna zeker snel werk.  In mijn kennissenkring zie ik dat zelfs Bachelors in Marketing opteren om logistiek bij te studeren om werkzeker te zijn.  Logistiek gaat niet eenvoudig over een pakketje van punt A naar punt B brengen, er zit steeds een heel verhaal achter. Het is natuurlijk niet zo geschikt voor mensen die stressgevoelig zijn, maar ik hou er net van om on the fly uitdagende problemen op te lossen.

Bedankt voor het interview Tuba, en succes!