LITC

Het prachtige gebouw dat half in de vijver lijkt te staan is het LITC (Logistics Innovation & Training Center).

Het LITC combineert een unieke samewerking tussen IOK, Thomas Moore en KU Leuven met als doel een duurzame toekomst uit te bouwen voor de logistieke tewerkstelling.  Om dat doel te bereiken zochten ze een centraal gelegen plaats waar zij de huidige en toekomstige generatie logistieke medewerkers kunnen opleiden, informeren en inspireren.  Die plaats vonden ze op de terreinen van Nike ELC waar ze de theorie kunnen koppelen aan de praktijk. De ELC-site in Laakdal is de perfecte omgeving om de theorie en de praktijk samen te brengen.

Denk even na over de volgende cijfers: er zijn 2.000 verdeelcentra verspreid over de regio Rotterdam/Antwerpen, en 60% van de Europese koopkracht ligt binnen een straal van 500 km in die regio. Dank zij hun ligging zijn Nederland en België de ideale landen voor logistieke bedrijvigheid, met als logisch gevolg dat in die regio heel veel jobs in de logistieke sector gecreëerd worden.

Aan die logistieke bedrijvigheid zijn helaas ook nadelen en kosten verbonden. Duizenden vrachtwagens rijden door Europa en zijn de oorzaak van dichtgeslibde wegen en luchtvervuiling.

Het logistieke netwerk, zoals het vandaag bestaat, is verre van efficiënt: 25% van de trucks op de wegen zijn leeg en de gemiddelde ladingsgraad bedraagt 51%. Dit probleem kan grotendeels opgelost worden door samen te werken, zowel door bedrijven als door de publieke- en private sector. Nike juicht die samenwerking toe, en daarom steunden zij de bouw en ontwikkeling van het Logistics Innovation & Training Center (LITC).