Minder CO2

Weetjes:

Bij Nike ELC proberen we onze CO2-uitstoot te beperken door inspanningen te doen op vlak van afval, energie, transport en woon-werkverkeer. Ook jij kan je steentje bijdragen door:

  • Verplaatsen: fietsen, wandelen, carpoolen
  • Voeding: vegetarisch eten, seizoensproducten eten
  • Afval: goed sorteren, minder verpakking kopen, recycleren
  • Energie: licht uitdoen, spaarlampen gebruiken, minder warm water gebruiken
  • Natuur: een boom planten

Ziehier enkele leuke Nike initiatieven die bijdragen tot een kleinere ecologische voetafdruk. In de zoektocht naar initiatieven om de CO2-uitstoot te beperken hebben wij gekeken naar de maatregelen die het meest impact hebben. Een daarvan is de verlichting van onze gebouwen.

Energiezuinige lampen

Door alle lampen te vervangen door een type lamp dat 12,5% meer energie efficient is sparen wij energie uit. De volgende stap is om alle verlichting aan te passen door LED lampen. Stap voor stap worden de lampen vervangen in alle gebouwen.

Afval scheiden en recycleren

Bij Nike ELC ontvangen wij jaarlijks miljoenen kartonnen dozen. 96% van dat karton wordt hergebruikt of gerecycleerd. Het overige karton wordt samengeperst tot compacte balen zodat het in minder of kleinere trucks wordt opgehaald.

Een tweede grote afvalstroom is PMD. Door het PMD afval apart in te zamelen kan het gerecycleerd worden tot een nieuwe grondstof i.p.v. in de verbrandingsovens voor restafval te verdwijnen.

Van oude schoenen tot nieuwe speelpleinen

28 miljoen paar Nike-schoenen worden vermalen tot Nike grind in het Reuse-a-Shoe verwerkingsbedrijf in Meerhout, België.

De installaties vermalen de oude schoenen in hun geheel. Daarna worden de verschillende materialen van elkaar gescheiden zodat de drie belangrijkste bestanddelen voor de Nike Grind-productie overblijven: rubber, schuim en vezel.

Die nieuwe grondstoffen zijn letterlijk de basis voor nieuwe projecten: van speeltuinen voor kinderen tot atletiekpistes.

Het Reuse-a-Shoe programma is een uitstekend voorbeeld van hoe we een ogenschijnlijk waardeloos product kunnen omzetten in een waardevol product. En waarbij we bovendien onze ecologische voetafdruk verminderen.