Woon-werkverkeer

VERANTWOORD WOON-WERKVERKEER

Nike’s doelstelling om zijn ecologische voetafdruk te verminderen leidt steeds naar nieuwe initiatieven. In- en outbound tranportation en het planningteam zijn trekkers op gebied van CO²-uitstoot verminderen. Maar elke medewerker kan ook zelf het verschil maken door op een “groene manier” naar het werk te komen.

Als je naar de totale CO2-uitstoot van Nike ELC kijkt, wordt er maar een klein deeltje veroorzaakt door woon-werk verkeer. Maar het is wel die uitstoot die iedereen kan helpen verminderen.

Fietsen: Jij mag gezien worden!

Fietsen is niet alleen goed voor de gezondheid, het levert een aardig centje op, terwijl die kostelijke auto gewoon in de garage kan blijven staan. Voor elke woon-werk kilometer met de fiets, betaalt Nike 22 cent per kilometer fietsvergoeding.

Medewerkers die zich engageren om 50% van de gewerkte dagen met de fiets naar het werk te komen kunnen 1x per jaar een Nikefiets aanvragen. Als je verder woont dan 15 Km, krijg je een elektrische fiets ter beschikking.

In 2015 kwamen bijna 10% van alle medewerkers met de fiets naar het werk. Allemaal samen fietsten zij 935,000 Km, dat is meer dan 23x de afstand rond de evenaar.

Omdat fietsers nog vaak kwetsbaar zijn in het verkeer krijgt elke fietser een fluohesje met daarop het mobiliteitslogo en de slogan: Jij mag gezien worden!

Carpoolen Loont!

Voor wie met de wagen naar het werk komt en graag wil carpoolen beschikt Nike over een datalijst die werknemers groepeert op basis van hun woonadres, werkplaats en werkschema. Via die data kunnen medewerkers carpoolpartners zoeken.

Iedere maand worden er 100 carpoolpassen verloot. Wie een carpoolpas wint kan een maand lang parkeren op de carpoolparking. Die is gelegen vlak voor de in- en uitgang van het bedrijfsgebouw. Op die manier kunnen carpoolers sneller het bedrijfsterrein verlaten.

Maar er zijn nog meer voordelen:

Economische voordelen

  • Kosten besparen: Autorijden kost veel geld. Brandstof is nog steeds erg duur en ook je wagen verslijt en moet onderhouden worden. Als je alles bij elkaar telt, kom je al snel aan € 0.33 per km. Door samen te rijden, kan je dus serieuze besparingen doen!
  • Fiscale vrijstelling: Ook de overheid geeft carpoolers een duwtje in de rug. Elke gecarpoolde kilometer is belastingsvrij.

Ecologische voordelen

Carpoolen heeft een grote impact op het milieu. Door samen te rijden verdwijnt een auto van de weg, en daarmee ook een pak CO2.Als je per traject twintig kilometer samen rijdt, zorgt dat op jaarbasis voor een reductie van maar liefst 2,842 kg CO2 of het werk van drie bomen per jaar.

In 2015 carpoolden bijna 25% van alle Nike medewerkers. Allemaal samen carpoolden zij 6,521,752 Km,  en bespaarden zo 556,246 Kg CO2 . Dat komt overeen met de uitstoot 300,000 dagen geen vlees eten of 3,000,000 volle baden heerlijk warm water.

Sociale voordelen

Samen rijden is leuker dan alleen rijden. Je hebt rustig de tijd voor een praatje en misschien ontstaan er wel nieuwe vriendschappen. Als passagier kan je ook de tijd gebruiken om bijvoorbeeld de krant te lezen. Eén ding is zeker, carpoolen biedt je de kans om te ontspannen.