Groene tips

In je tuin kan je heel wat acties ondernemen om de natuur te helpen. Begin alvast met deze vijf tips voor een gezonde en natuurlijke tuin. Ga daarna aan de slag met kleine en grote acties om meer leven in je tuin te toveren.

  1. Plant inheemse planten: Globalisering zorgde voor de verspreiding van verschillende uitheemse ‘invasieve exoten’. Deze concurreren de oorspronkelijke soorten weg en zorgen voor verlies aan biodiversiteit. Plant daarom enkel inheemse planten.

Bij Nike ELC hebben wij tussen de parking van het hoofdgebouw en FTWR3 een populierenbos gekapt en de bomen vervangen door streekeigen bomen en struiken.

  1. Gebruik geen pesticiden of meststoffen: Er zijn genoeg alternatieven voor pesticiden. Zo zijn er planten die slakken afstoten. Of planten die insecten aantrekken die dan weer storende insecten opeten. Meststoffen heb je niet nodig als je de juiste planten voor je tuin uitkiest.

In plaats van pesticiden te gebruiken worden op de meest ontoegankelijke plaatsen rond de vijvers  3x per jaar schapen ingezet om de ongewenste planten op te eten.

  1. Plant nectarplanten: Nectarplanten trekken vlinders en bijen aan en zorgen meestal voor een vrolijk kleuren- en geurenfestijn in de lente en zomer!

Wij streven er naar om in elk seizoen bloeiende planten op ons terrein terug te vinden.  In het bos achter de vijver werden heerlijk geurende boshyacinthen geplant om de grond in de lente om te toveren tot een paarse plantenzee.  Aan de boerderij staan vlinderstruiken om meer insecten te lokken naar het bijenhotel.

  1. Zorg voor nestgelegenheid voor vogels en insecten: Geef vogels en insecten de kans om ook van je tuin mee te genieten. Plant bijvoorbeeld een haag aan, laat dood hout in je tuin liggen of creëer een humuslaag in je tuin. Vogels en insecten trekken dan weer andere diersoorten aan!

Op verschillende plaatsen werden verschillende nestkastjes voor verschillende soorten vogels opgehangen.  Zo zorgen wij voor beschutte plekjes als zij in de lente hun nesten gaan bouwen.

  1. Zorg voor ruige hoekjes: Niets doen is goed doen. Verwilderde hoekjes zijn vaak een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. Laat de natuur hier gewoon zijn gang gaan, en je zal zien dat het zal bruisen van leven!

Op sommige plaatsen kiezen wij ervoor om niet te maaien en geen bomen en struiken aan te planten om de natuur een kans te geven om zelf zijn sterkste plantensoorten uit te zaaien.