Groen gebouw

FOOTWEAR3  –  EEN DUURZAAM GEBOUW

Door de bouw van de 6 windmolens werd Nike ELC een voorbeeld van duurzaamheid binnen Nike wereldwijd en in België. De projectgroep voor de bouw van het Footwear 3 gebouw heeft daarom niet lang getwijfeld om duurzame elementen in het gebouw te voorzien.

GROEN DAK

Een van die duurzame elementen is het groene dak op het restaurant. Het grote groene dak met sedumplanten zorgt ervoor dat het regenwater langzaam zal infiltreren in het herwinningssysteem van het regenwater. Dat herwonnen water wordt gebruikt in het sanitaire deel van het gebouw. Het groene dak brengt ook extra biodiversiteit en zorgt voor akoestische isolatie.

WARMTEPOMP

Er is geen actief koelsysteem aanwezig in de kantoorgebouwen. Het gebouw is ontworpen als een warme jas.  In de winter houden wij de warmte zo veel mogelijk binnen en wordt optimaal gebruik gemaakt van de warmte van de zon.  Een warmtepomp werkt als natuurlijke airconditioning. De aarde verwarmt de lucht voor op een constante temperatuur van ongeveer 12°C, om in de zomer voor koelere lucht te zorgen en in de winter voorverwarmde lucht in het gebouw te blazen.

In de winter wordt het gebouw verwarmd door stralingspanelen.

ZONNEPANELEN

4000 zonnepanelen op het dak van Footwear 3 zorgen voor bijna 1 Gwh aan groene elektriciteit. Samen met de energie van de windmolens produceren zij in totaal 17 Gwh. ± 2 Gwh minder dan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Nike ELC.