Werken er binnenkort alleen maar robots in onze magazijnen?

We horen en lezen er steeds vaker over: robots in de logistiek. Verschillende bronnen melden dat de verkoop van magazijnrobots met tien procent zal stijgen in de komende vijf jaar. Robots worden elk jaar slimmer, sneller en goedkoper. Maken ze op termijn personeel overbodig?


We kunnen ons inderdaad de vraag stellen welke impact dit zal hebben op de werkgelegenheid in de logistieke sector. Kunnen robots ervoor zorgen dat het tekort aan personeel in de logistieke sector wordt opgevangen? Misschien zien we binnenkort zelfs alleen maar robots in de magazijnen, en geen mensen meer?

Het bekende sectormagazine Link2Logistics Management vroeg het aan onze eigen Ben Beddegenoots, Development Manager bij LITC, en Luc Pleysier, Project Leader bij het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). We vertalen hun bevindingen in deze blogpost naar mensentaal 😉

Robots kunnen een stuk van het tekort opvangen

Bij het VIL onderzochten ze in het verleden al de impact van robotisering in de logistiek. “Daaruit bleek dat robots zeker een aantal taken in de logistiek zullen kunnen opnemen, en een aantal taken kunnen versnellen. We hopen dat er op die manier wel een stuk van het tekort aan personeel kan worden opgevangen door robots”, aldus Luc Pleysier.

“Maar mensen zullen heus niet uit de magazijnen verdwijnen. We zien robotisering als een samenwerking tussen mens en machine. Je kan bepaalde activiteiten met minder mensen doen, of meer taken uitvoeren met hetzelfde aantal mensen. De tweede generatie robots zijn nu al gemakkelijker in gebruik. Bepaalde taken zullen dus meer een begeleidingsrol voor robots opnemen. Hierdoor zijn minder technische vaardigheden nodig. Mensen en robots kunnen elkaar dus perfect ondersteunen met hun eigen sterktes”, aldus Luc.

Abstapelbahnhof von TGW Robotics GmbH bei der BSH HausgerÀte GmbH am 15.03.2017 in Dillingen, Bayern, Deutschland.

Innovatie zorgt voor werkgelegenheid

Ook Ben Beddegenoots is ervan overtuigd: mensen zullen nooit uit de magazijnen verdwijnen. “Integendeel zelfs, robots zullen niet zomaar het probleem van het tekort aan logistiek personeel opvangen. We zitten momenteel met een heel grote kloof tussen vraag en aanbod in de logistieke arbeidsmarkt. Het aantal logistieke knelpuntberoepen is ook nog nooit zo groot geweest.

We zien nochtans al jarenlang de impact van technologie in de logistiek toenemen. Die nieuwe technologieĂ«n hebben geen jobs verloren doen gaan, integendeel
 Het aantal jobs stijgt jaar na jaar. En dat is logisch: een innovatieve groeisector zorgt voor bijkomende werkgelegenheid op diverse niveaus.”

Een belangrijke rol in robotisering

Robots zijn dus de volgende logische stap in die technologische ontwikkeling? “Ja. En die robots zullen net voor meer vraag naar geschikte profielen zorgen in de logistiek, bijvoorbeeld in het ontwerp, onderhoud en herstellingen, ICT en training & development.

We kunnen zelfs een belangrijke rol gaan spelen in het zelf ontwerpen, produceren en exporteren van robots voor de logistiek. We moeten dus blijven mensen warm maken voor de logistieke sector, want we zullen ze nodig hebben,” besluit Ben.

Een besluit waar we ons in kunnen vinden, voorlopig. Maar we zijn razend benieuwd naar wat de toekomst brengt!

Bron foto: TGW Logistics